понеделник, 11 ноември 2013 г.

Тракийци щели да правят своя държава с помощта на социалистите.

Делегация на СТДБ в Брюксел 







Брюксел, на конференция „Помним миналото, създаваме бъдеще с еврорегион „Тракия”.
      
        На 6 ноември Съюзът на Тракийските Дружества в България проведе в една от залите на Европейския Парламент в Брюксел конференция на тема: "Помним миналото, създаваме бъдеще с Еврорегион Тракия".






     В делегацията, водена от Председателя на съюза Красимир Премянов, бяха включени 20 председатели на тракийски дружества от страната, членове на ЦР и Върховния комитет, както и учени от Тракийския научен институт начело с Директора член.кор. на БАН В. Проданов.




    Визитата на тракийци бе осъществена по покана на евродепутата Ивайло Калфин и с активната помощ на Маруся Любчева. Тя започна с посещение на едно от заседанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Тракийци бяха специално поздравени от водещия заседанието и посрещната с ръкопляскания от евродепутатите. 




   За самата конференция дойдоха много млади хора, работещи в Европейския Парламент, както и гости, сред които външния министър Кристиян Вигенин, посланиците ни в НАТО, ЕС и Кралство Белгия. В залата  бяха всичките ни евродепутати от групата на социалистите и демократите, както и Антония Първанова от Алианса на либералите и демократите в Европа. Конференцията откри Маруся Любчева, която обяви, че целта й е да свържем историята с бъдещето и затова е изцяло посветена на Тракия.

    Според Ивайло Калфин, ръководител на Делегацията на българските социалисти, целта на посещението на тракийци е да се постави отново пред европейските институции проблемът за обезщетенията "Той е постоянен и системен, и затова посещението на СТДБ е толкова важно. Ние ще го поставяме по цивилизован, но твърд начин:, обеща евродепутатът.

    Директорът на ТНИ, член.кор. В. Проданов, представи книгата на акад. Георги Марков "България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913". Самият автор припомни думите на Джеймс Баучер за "голямото българско чудо, когато нацията победи империята".
Проф. Светлозар Елдъров представи "библията на тракийци" - книгата на Любомир Милетич "Разорението на тракийските българи 1913 г.".

  От своя страна председателят на СТДБ Красимир Премянов представи идеята за Тракия без граници - Еврорегион Тракия.

  Да бъдат премахнати границите на географската област Тракия и тя да бъде обособена като административен район в Европейския съюз, който се простира на територията на три държави - България, Гърция и Турция.
   Това представи като идея председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов.

    След конференцията, председателят на СТДБ, заедно с Маруся Любчева и Васил Проданов, проведе срещи в Главна дирекция "Разширяване". Там тримата са представили нерешените ни въпроси с Турция. Те са запознали събеседниците си с историята на тракийци и са акцентирали на факта, че СТДБ се развива по европейски стандарти.

    На 7 ноември бе проведена и среща с Ханес Свобода, председател на Групата на социалистите и демократите в ЕП. Оказало се, че г-н Свобода е добре запознат с въпросите на тракийци покрай инициативите на Маруся Любчева и Евгени Кирилов. Той смята, че те трябва да се решават на полето на патриотизма, но не и в тясното пространство на национализма и конфронтацията.

източник http://stdbg.org/pin_stdb-krasimir-premyanov-delegacia-v-bruksel_640.htm

1 коментар:

  1. Тракедонизмът не е случайно нещо и тепърва ще се дешифрират неговите послания и цели. По идея на инж. Симеонов, сметнах, че би било добре, тази тема да се дебатира. Дебатът е отворен и идеите ще допълнят вече добилото общественост понятие „тракедонизъм“!







    От една страна то е нет-течение в осмислянето на ранно-българската история от най-древни времена до 680 г., когато Аспарух създава държава на Балканите.

    Тракедонизмът не е тракофилство, той отрича възможността траките да са траки и им вменява, че са нещо друго.

    Още през ХІХ в. има апологети, че траките са същите, които от VІ в. от н.е. знаем от изворите като славяни (склавини). Тракедонизмът днес е модерен опит да наложи тази пан-славянска идея и проповядва, че тракийски и български, са един и същ език, дори „удревляването“ (руска дума) върви до крито-минойската писменост, известна като „Линеар А“. Последната, както знаем не е разчетена, но разни хора твърдят, че я разчитат по камъни от Стара планина…

    Така стигаме до една от „скритите форми“ на тракедонизма. Той иска да внуши, че славяни и славянски език няма, вменявайки, че това е български, т.е. тракийски език…По принцип, българският език се разглежда от езиковедите като част от славянските езици, но българският е по-особен, няма падежи и има особена глаголна система, дори преизказно наклонение…Да се вмени, че няма славяни и че всички известни днес езици като славянски, са български език, е безумие от научна гледна точка.

    Тоест, целта на тракедонизма в този сектор, не е научна.

    Но тогава какво цели?

    Целта е да се играе на тънката струя на българофилството и тази струна да произведе фалшиво звучене… “Тънката струя“ на българофилството е натрапваното с години от СССР славянофилство в НРБ. Да се отрича, че изобщо няма славяни и славянски език, и да се натрапва днес, че това е тракийски, е…нали разбирате…хитър ход да се сложи знак на равенство между славянски и тракийски езици. Всички големи изследователи на траките обръщат внимание на влиянието между тракийски и славянски, но нито един от тях даже и не си е представял да ги отъждестви. Но днес това се прави с лека ръка…



    т.н.

    ОтговорИзтриване