сряда, 13 май 2015 г.

СТРАСТТА НА ИСТОРИКА, исторически роман




  
ЗА ДА ПРОЧЕТЕШ РОМАНА ТУК:

Роман, в който съвремие и минало се преплитат в сложните лабиринти на тайната българска история.


     Страстта
    на историка
                                      роман


                                                              Споменаването на имена и събития е случайно.




 

ПЪРВА ГЛАВА

     

        1.
       
Нещо се случи в началото на 1992 г. с историка Петър Пешев. Той отказа да посещава факултетските съвети и дори заяви, че историята, която преподава, не е достоверна. Дали формулировката бе вяла, но никой не му обърна внимание, понеже времената и без това бяха смутни. Пешев обаче сподели дори с жена си, че сега е времето за промени. Тя го погледна тъжно, защото отдавна знаеше, че нещо го мъчи.
Пешев се свърза с един еврейски историк от Калифорния и успя да си издейства европейска стипендия, с която да посети библиотеката на Ватикан.
Айзък Милцхе познаваше Пешев от 10 ноември 1989 г., когато бе участвал заедно с него на един семинар по византология в София. Тогава те откриха общ интерес, бяха почитатели на излязлата посмъртно през 1973 г. книга на проф. Хелфен за хуните.

Милцхе и Пешев се впуснаха същата вечер в безкраен разговор за ощетената от науката хунска история и единствени не разбраха в залисията си, че политическата история на България също се промени за един ден, така както и те двамата помежду си промениха хунската...

Няма коментари:

Публикуване на коментар